Chłodnie
Jednym z najbardziej rozpowszechnionych w przemyśle obiektów służącym do chłodzenia wody w procesie technologicznym są chłodnie wentylatorowe. Występująca wewnątrz pomieszczenia temperatura -30 stopni oraz wysoka wilgotność na poziomie 85-95% pozwala na długotrwałe przechowywanie żywności bez strat na jej jakości.
Budowa mroźni obejmuje przeważnie jednokondygnacyjny budynek, umożliwiając tym samym instalację kompleksowej mechanizacji chłodni (wykorzystanie pojazdów z podnośnikami oraz wózków widłowych), co znacząco wpływa na obniżenie kosztów budowy oraz samem eksploatacji obiektu. Zastosowanie nowoczesnych rozwiązań technologicznych pozwala na częściowe odzyskanie ciepła z instalacji chłodniczych.
Jak zbudować chłodnię
Jak wygląda budowa chłodni? Przede wszystkim należy mieć na uwadze fakt, iż utrzymanie niskiej temperatury i wysokiej wilgotności powietrza wymaga instalacji wysokiej jakości materiałów izolacyjnych z płyt warstwowych oraz zastosowania specjalnych agregatów oraz sprężarek powietrza. Jest to bardzo ważne, ponieważ nie można dopuścić do kondensacji pary wodnej na powietrzni chłodni oraz w jej wnętrzu.
Niestety, ponad 70% wszystkich chłodni w Polsce jest wysoce nieekonomiczna i przestarzała, nie spełniając wymogów jakościowych i generując wysokie koszty utrzymania. Budowę chłodni warto zlecić specjalistom z doświadczeniem: może ona obejmować zarówno poszczególne etapy (montaż i serwis instalacji chłodniczych), jak i kompleksową budowę "pod klucz". Infraco oferuje zarówno konstrukcję wielkopowierzchownych mroźni, jak budowę tych małych, na potrzeby restauracji, hoteli i supermarketów.